top of page

Zo hou je de feestdagen vrolijk...

Wat hou ik van de kerstperiode! Ben jij net zo’n kerstlover als ik? De straten zijn verlicht, overal zie je mooi versierde kerstbomen én je brengt extra tijd door met de mensen die je graag ziet. What’s not to love?

Dit jaar is het eerste jaar dat we kerst en nieuwjaar zullen vieren met ons kindje, Lucas. Spannend! Ik kijk er zo naar uit. Maar hoe combineer je dat nu, gezellig vieren én toch rekening houden met de slaapgewoontes van je baby, peuter of kleuter?

De feestdagen verlopen nu eenmaal net iets anders dan anders. Maar met deze tips hou je het haalbaar voor jezelf en voor je kindje(s).

Zo zorgen we samen voor HO HO HO in plaats van HO HO NO tijdens de feestdagen!

Creëer een herkenbare slaapomgeving

Slapen in de eigen, vertrouwde slaapomgeving heeft altijd de voorkeur. Wij kozen ervoor om de kerstfeestjes bij ons te organiseren. Zo kan Lucas in zijn eigen, vertrouwde kamer slapen. Misschien vind je het gezellig om het kerstfeest ook eens bij jou laten doorgaan? Natuurlijk lukt dat niet altijd.

Ga je op verplaatsing? Zorg er dan voor dat je enkele herkenbare items en/of slaaphulpjes meeneemt. Je kan bijvoorbeeld het knuffeltje van je kind meenemen, de vertrouwde slaapzak of inbakerdoek, het witteruistoestel, de slaapwekker, enzovoort.

Extra tip: het knuffeltje kan je gedurende de dag even onder je t-shirt of trui stoppen. Zo krijgt het jouw geur en is het herkenbaar voor je kind. Is er geen (baby)bed aanwezig op de locatie waar je gaat logeren, dan neem je best een reisbed mee. Je kan ervoor kiezen om de gebruikte lakens van jouw kindje’s bed mee te nemen zodat de geur herkenbaar blijft. Is je kind het nog niet gewoon om in een reisbed te slapen? Oefen er dan al eens op in de vertrouwde omgeving.

Zorg voor een ontspannend bedtijdritueel

De gezelligheid van een feest (met eventueel bijhorende cadeautjes) kan erg stimulerend zijn. Je kind moet de kans krijgen om zichzelf te ontprikkelen vooraleer het zal kunnen in slaap vallen.

Een ontspannend 1-op-1 momentje mag dus zeker niet ontbreken. Je kan je vast slaapritueel gebruiken, maar zorg ervoor dat het uitgebreid genoeg is. Eventueel kan je een extra verhaal voorlezen of samen de dag eens overlopen. Vraagjes zoals “wat vond je het allerleukst vandaag, wat vond je heel grappig, …” zorgen ervoor dat je afsluit met positieve gedachten.

Naps are life

Hou zoveel mogelijk rekening met de slaapbehoefte van je kindje en probeer de routine zo goed mogelijk te behouden. Als je ver moet reizen, kies dan om te vertrekken wanneer het tijd is voor een dutje.

Het middagdutje is hét dutje van de dag: dat lange dutje zorgt ervoor dat je kind naarmate de dag vordert niet oververmoeid raakt. Was dit dutje korter dan 60 minuten, dan las je best een extra powernap in als je verwacht dat je kind een late bedtijd zal hebben.

Waren de dutjes niet top? Bied dan een vroege bedtijd aan, zodat je oververmoeidheid zo veel mogelijk uit de weg gaat. Een bedtijd rond 18u00 kan dus écht wel.

Onthou: een dutje is beter dan geen dutje, ook al is het maar kort of onderbroken. Wil je kind moeilijk of niet slapen op locatie? Probeer dan een contactdutje in te lassen. Dat betekent even slapen in de draagzak, de kinderwagen of in de armen van die lieve nonkel Jos.

Oververmoeidheid na de feestdagen

Soms loopt het allemaal niet zo vlot als je had gehoopt en is je kind wat oververmoeid na al die feestjes en bijeenkomsten. Je kindje zal dan waarschijnlijk moeilijker dutten en vaker wakker worden.

Bied een aantal dagen een vroege bedtijd aan en hou terug vast aan je goede routine, zodat je kind die oververmoeidheid na een paar dagen hopelijk weer is kwijtgespeeld.

En nu.. het allerbelangrijkste!

Vergeet vooral niet om te genieten. De kerstperiode is het ideale moment om je te laten omringen door al wie je lief is én om die personen mee te laten zorgen voor jouw kleine schat(jes), zodat je zelf ook even kan opladen.

Lucas, Koen en ik wensen je alvast fijne feestdagen en heerlijke slaap in 2022!


bottom of page