Tijdens deze koude dagen vliegen er weer heel wat virussen door de lucht en veel kindjes kunnen dan ook ziek worden. Een vraag die tijdens de begeleidingen vaak gesteld wordt is dan ook “Wat doe ik als mijn kind ziek is?”.
Hou je nu best vast aan je gekende routine of wijk je ervan af, met de kans dat het slaappatroon van je kindje overhoopgegooid zal worden?
Wanneer je vermoedt dat je kind misschien ziek is, is het nuttig om even na te gaan wat er juist aan de hand is: heeft hij of zij wat last van een verkoudheid of is er meer aan de hand?
EHBV – eerste hulp bij verkoudheden
Heeft je kindje wat last van een verkoudheid? Een lopende neus en een beetje hoesten hoeven geen signalen te zijn dat je moet afwijken van je gewoonlijke routineDe meeste kinderen hebben die eerste jaren vaak last van een lopende neus en een onschuldige hoestbui hier en daar. Als je elke keer je routine zou aanpassen, hou je op een bepaald moment niets meer over van je structuur doorheen de dag.
Integendeel, vasthouden aan je gewoonlijke routine kan je kindje net helpen om genoeg te slapen, zodat het sneller herstelt. Wat je wél kan doen is tijdelijk wat extra hulp bieden. In slaap vallen is soms wat moeilijker en je kind zal misschien wat meer nabijheid willen.
Spoel zeker het neusje van je kind voor elk dutje, zodat de moeilijke ademhaling geen stoorzender is tijdens het slapen. Zorg er ook voor dat de kamer voldoende geventileerd wordt zodat de luchtvochtigheid goed blijft. Dat draagt ook bij aan een goede ademhaling.
Wat als mijn kind ernstig ziek is?
We kennen allemaal dat verschrikkelijk gevoel wanneer we écht goed ziek zijn. Ik kruip dan graag dicht tegen mijn partner aan onder een dekentje en doe gedurende dag een dutje hier en daar om wat te recupereren. Het lichaam van je kindje is hard aan het werken om de ziektekiemen te bestrijden. Dat zorgt ervoor dat je kind wat meer slaap nodig heeft en soms wat sneller moe is.
Knuffel en troost je kind zoveel je wilt, want je kleintje heeft dat echt nodig. Als je daarbij volgende vuistregel in je achterhoofd houdt, kies je de weg met de minste traantjes: “Ik start niets op dat ik niet wil volhouden op lange termijn”.
Had je kind vroeger een slaapassociatie en wil je niet dat het opnieuw opgepikt wordt? Bied het dan best niet aan als troostmiddel vlak voor een dutje. Je kan je kind bijvoorbeeld wel extra voeden, maar het in slaap vallen gebeurt best niet aan de borst of aan de fles, zodat er op lange termijn geen extra traantjes zijn, wanneer je dit opnieuw wilt weglaten.
Slaapt jouw kindje in zijn eigen bed en wil je op lange termijn niet terug naar co-slapen of het bed delen met je kind? Bied dan extra troost terwijl je kindje in zijn eigen bed ligt. Heeft je kind echt veel nabijheid nodig en wil je dat bieden door tijdelijk toch samen te slapen? Doe dat dan in de vertrouwde slaapomgeving van je kind. De stap terug naar het eigen bed zal dan toch al kleiner zijn.
Maar wat nu met je routine? Soms is je kind sneller moe. Je hoeft in dat geval de wakkertijd zeker niet te rekken. Dat kan voor oververmoeidheid zorgen en laat ons dat nu net willen vermijden, zéker als je kind goed ziek is. Ik verkies eerder naar bed gaan en op het gewoonlijke uur wakker maken. Dat zorgt ervoor dat ze de extra rust krijgen die ze nodig hebben om te genezen zonder dat je hele schema in de war raakt.
Ai, de slaaproutine is verstoord!
Het kan zijn dat je routine toch wat verstoord is of dat je kind een slaapassociatie heeft ontwikkeld die jij als ouder minder handig vindt.
Om de slaapgewoontes van jouw kind weer op punt te stellen kan je opnieuw even aan de slag met een slaapmethode om te werken aan het zelfstandig in slaap vallen. Dat kan een methode zijn die je al eerder gebruikte of je kan ook opteren voor een andere methode als dat beter aanvoelt voor jouw situatie en jouw gezin.
Aangezien je kindje voor het ziek zijn al een aantal vaardigheden onder de knie had begin je niet meer van 0 (thank god!), maar werken we eigenlijk aan een ‘reset’ van de slaapvaardigheden van je kind. Meestal lukt het binnen 2 tot 4 nachten om terug goed op weg te zijn.
Blijft je kleintje na zijn ziekte toch wakker worden en heeft het veel hulp nodig om opnieuw in slaap te vallen? Geen nood, stuur me even een berichtje via het contactformulier en dan bekijken we samen hoe we het slaappatroon van je kind weer op punt kunnen stellen.
Nog even dit:
Ging je net starten met een slaaptraject, maar is je kindje plots goed ziek? Dan raad ik aan om even te wachten, zodat we samen kunnen opstarten wanneer je kindje weer helemaal zichzelf is. Een slaaptraject brengt verandering met zich mee en dat is een aanpassing voor je kindje, wat kan gepaard gaan met wat frustratie. Dat heeft je kindje niet nodig als het goed ziek is.
Is je kindje weer helemaal zichzelf? Dan vliegen we er samen in! Bekijk zeker welk slaappakket het beste bij jouw gezin past
Ten slotte: even alles op een rijtje
Is je kindje gewoon een beetje verkouden? Hou vast aan je slaaproutine en zorg voor meer nabijheid en steun.
Is je kleintje echt goed ziek? Begin het dutje dan iets vroeger dan normaal en eindig op het normale uur. Zo bied je extra slaap aan waar nodig, zonder je routine helemaal achterwege te moeten laten.
Start niets op dat je niet wil volhouden op lange termijn, en geef je kind vooral extra troost, verzorging en knuffels.
Soms raakt de slaaproutine toch verstoord. Ga opnieuw aan de slag met een slaapmethode, en binnen 2 tot 4 dagen zijn jullie weer vertrokken.
Veel liefs,
Debbie
Comments