top of page

Het tutje: ja of nee?


Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kan een tutje een heel goed hulpmiddel zijn.


Toch was ik er tijdens mijn zwangerschap van overtuigd dat ik geen tutje zou gebruiken: wat je niet start moet je ook niet wegnemen of afleren, dacht ik. Maar dan was Lucas na de geboorte plots ontroostbaar ondanks zijn volle maagje en zijn net verschoonde luier.

Ik was zelf doodop na een zware bevalling en de verpleegster vroeg me of ik een tutje wou proberen… een beetje aarzelend zei ik ja en toen ik Lucas de tut gaf, was hij meteen kalm. OEF.


Maar wanneer is die tut een goed hulpmiddel en wanneer is het tijd om vaarwel te zeggen tegen het tutje?

Ik leg het je graag uit!


0 tot 3 maanden

Een tutje is een goed hulpmiddel om je pasgeboren baby tegemoet te komen aan die grote zuigbehoefte die ze dan nog hebben. Het werkt rustgevend en kalmerend voor je kindje.

Het helpt ook bij het slapen: slaapcycli zijn nog niet op punt en vaak gebruiken baby’tjes de tut om zichzelf weer in slaap te helpen.


Bij borstvoedende mama’s wordt meestal aangeraden om een 2 á 3 weken te wachten tot de borstvoeding vlot loopt. Toch wil ik hier een belangrijke kanttekening maken: voel jij je als borstvoedende mama totaal overweldigd omdat je je baby zo frequent moet aanleggen? Het kan zijn dat dat niet altijd uit honger is, maar omdat je kindje veel nood heeft aan zuigen. Dan kan een tutje ook voor jouw situatie een hulpmiddel zijn.

Of je nu borst- of flesvoeding geeft, gebruik het tutje nooit om voedingen over te slaan. Dat is niet de bedoeling. Heeft je kindje net een voeding gehad en is er toch nog hoge nood? Dan kan een tutje helpen.


TIP: Om je pasgeboren baby’tje aan te moedigen om het tutje goed in de mond te houden kan je er af en toe een klein beetje aan “trekken”. Je kindje zal zo leren om wat harder te zuigen en het tutje zal daardoor minder uit de mond vallen.


4 tot 7 maanden

Na 3 maanden valt die oorspronkelijke échte zuigbehoefte meer weg en wordt het eerder een gewoonte. Als je de tut dan regelmatig blijft gebruiken, kan het een slaapassociatie worden die jij als ouder telkens opnieuw moet ondersteunen.


De tut geeft in deze leeftijdscategorie vaak het meeste problemen. Je kindje leert nieuwe motorische vaardigheden zoals rollen en als je kindje niet meer ingebakerd is, beweegt het veel met de armen tijdens het slapen. Daardoor wordt het tutje vaak uit de mond gestoten. Je kind zal kan dan telkens wakker worden omdat het het tutje mist om weer in slaap te kunnen vallen. Dat kan heel frequent gebeuren en plots moet je 10 keer opstaan om het tutje weer aan te geven. Je kindje is immers nog te jong om het zelf te leren hanteren. Je hebt op dit moment een aantal opties die je verder kunnen helpen:

  • Je kiest ervoor om het tutje volledig weg te laten. “cold turkey” is hier de beste methode. Op deze leeftijd kan dat nog vrij vlot door enkele dagen wat extra te troosten waar nodig.

  • Je kiest ervoor om het tutje weg te laten tijdens slaapjes. Sommige ouders voelen zich niet comfortabel om op dit punt het tutje al voorgoed vaarwel te zeggen. Het kan immers handig zijn om de tut nog bij de hand te hebben tijdens die plotse huilbui in de winkel of als extra troostmiddel tijdens ziekte bijvoorbeeld. Kies er dan voor om het tutje weg te laten vanaf de start van je slaapritueel. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen dagactiviteiten waar de tut nog als troost kan dienen, maar geen slaapassociatie gaat vormen.

  • Je kiest ervoor om het tutje gewoon te blijven gebruiken. Ook dat is een optie. Je gebruikt het tutje gewoon verder tijdens slaapjes en als troost wanneer jouw kindje het nodig heeft. Als je kindje wakker wordt en het tutje opnieuw nodig heeft, geef je het gewoon opnieuw aan.


TIP: Voor de ontwikkeling van spraak en voor de ontwikkeling van het gebit is het best de tut na 6 maanden te beperken. Kies er dan voor om de tut enkel te gebruiken tijdens korte troostmomenten (als je dat hierboven al volgde) of enkel tijdens slaapmomenten.


7 maanden tot 2,5 jaar

Oke, je bent tot hier geraakt. Misschien bezorgt het tutje je nu pas kopzorgen? Of misschien wil je graag weten of je het tutje beter nu weglaat of nog even wacht. Na 7 – 8 maanden is het een stuk moeilijk om de tut “cold turkey” weg te laten. Je kindje heeft zich eraan gehecht en het is een slaapassociatie geworden. Er zijn ook hier weer een aantal opties:

  • In sommige gevallen kan je het tutje nog “ruilen” voor een leuk knuffeldoekje zonder al te veel gedoe. Zo eentje met “pootjes” of oortjes is leuk omdat ze daar dan zelf wat op kunnen sabbelen.

  • In de meeste gevallen wacht dan beter tot je kind wat ouder is (2,5 – 3 jaar) om afscheid te nemen van het tutje. Je kan vanaf nu wél je kind leren om de tut zelf te hanteren.


Het tutje zelfstandig leren hanteren, hoe doe je dat dan?

In plaats van het tutje in de mond te stoppen begin je met het tutje in je kindje’s hand te leggen en het hand te begeleiden naar de mond. Als dat goed lukt ga je door met enkel tonen waar het tutje ligt door zacht op de matras te kloppen. Je kindje neemt de tut dan zelf en stopt die zelf in de mond.


TIP: leg meerdere tutjes in bed of hang de tut aan een knuffeldoekje zodat je kindje het sneller zal terugvinden.


2,5 – 3 jaar

Nu wordt het écht tijd om het tutje weg te laten. Vertel aan je kind dat we het tutje niet meer gaan gebruiken. er zijn een aantal leuke manieren om dat aan te brengen:

  • Geef het tutje mee met de Sint, de kerstman, de paashaas, …

  • Geef het tutje aan het babybroertje / -zusje

  • Ga naar een tutjesboom in de buurt en hang het tutje daar in

  • Lees een leuk verhaal voor rond het afscheid nemen van het tutje.


Ik raad niet aan om het tutje steeds in te korten door er telkens een stukje af te knippen. Op sommige websites kan je lezen dat dat ook een optie is, maar wegens verstikkingsgevaar is dat écht geen aanrader.


En remember: eens het tutje weg is, is het ook écht weg. Even doorbijten!Vind je het toch moeilijk om er aan te beginnen of wil je wat extra feedback? Tijdens een losse consultatie kan ik je zeker verder helpen! Een losse consultatie boeken kan je via deze link doen.


Zijn er meerde zaken die je graag wilt aanpakken, check dan zeker eens mijn slaappaketten!Comments


bottom of page